0 of 0 for ""

14/12/2023

Reading time: 7min

Newsdesk

Sweco UK

 

The UK film and TV industries are seeing record levels of growth and investment – in turn swelling the demand for state-of-the-art studio hubs which can provide blockbuster-scale production facilities and – as Nick Smith, Joint Managing Director of Shinfield Studios beams – allow the likes of Disney and Netlfix to “create whole worlds that we will see on television or in the cinema” for generations to come.

Building on the UK’s global reputation for producing world-class content, Shinfield Studios will offer film and television producers nearly 1 million sq ft of studio space, comprising 18 new purpose-built sound stages, workshop and mill space plus a contemporary office environment and post-production facility. Together, these spaces will ultimately form a ‘Berkshire Skills Cluster’ that will in turn create around 3,000 jobs as well as on-screen legacies as a ‘powerhouse of production’.

Images with thanks to Scott Brownrigg, CURO (drone shots) and Shinfield Studios

Fast facts

Client
Shinfield Studios
Sweco services
Civil & Structural Engineers; Geo-environmental Consultancy
Architect
Scott Brownrigg
JCT Design & Build
Curo Construction
Footprint
1 million sq ft
Stages
18 (by 2024)

Just as with Oscar-worthy productions themselves, success comes from behind the scenes when it comes to such an ambitious landmark project as Shinfield.

Our work at Shinfield Studios was borne out of the appetite to expand the UK film sector and associated industries. I believe there are maybe six locations around the world where, generally speaking, English language films are made – and with the demand for more films and ‘box sets’ ever-growing, more are evidently needed.

When we were looking for a location to build Shinfield Studios we knew that Berkshire had so much to offer. Not least its proximity to London, but the area also has a strong local infrastructure to help meet the needs of producers. This includes access to local production talent. The goal is to build on this to help address the wider skills shortage in film production and offer a pathway for local people to a career in this industry.

Nick Smith Joint Managing Director, Shinfield Studios

Sites like Pinewood and Stern, where Warner Brothers are based, and also around Borehamwood, where Sky have their studios, are relatively constrained in terms of space. Shinfield, in contrast, presented an opportunity to take an entirely new cluster campus development to start from an open field space, and to plan it, effectively, from scratch. This allowed Sweco teams to take all of the studio design knowledge that has been built up historically at other illustrious sites, drawing on a deep understanding what the building and industry requirements were and remain for established studios, but also stepping back and looking at the art of the possible when presented with a blank canvas.

The big source of pride I have on this project is the speed at which we and our partners have been able to move from inception to completion on a number of stage and workshop areas already, which is unprecedented for such a big facility.

Rob Seller Regional Director at Sweco

Rob Seller, Sweco’s Regional Director on the Shinfield project, shares more on the technical challenges, and achievements, at the site.

“There’s about 15 metres of gradient from top to bottom on the whole site, and of course, the main requirement of a production campus is that it needs to be flat. So the engineering challenges straight away stem from trying to make a film studio work on a site which didn’t naturally lend itself to being a film studio.

In order to change a the topography of a a site like that, you have to basically take a lot of ‘cut’ from one side of the site and put it down as ‘fill’ at the other – without exporting or importing any material, or as little as possible at least.

That process had to be well engineered – it wasn’t a matter of simply ‘dumping’ material where we needed it. It had to be dosed with lime and cement for example. It had to be rolled in a certain way. I believe it was twelve passes over 350 layers. It had to have certain compaction rollers and it had to be tested to meet quite comprehensive earthworks specs.”

The speed of engineering progress is all the more impressive when weather conditions are taken into account. Rob continues: “We had a great summer when it came to sunny days last year – excessively so during some periods. But that’s not ideal for compaction, particularly of soft claim because it just gets so dry. So we had to bring in hydrants and bowsers just to bring in enough water to compact it properly. And then, in contrast, we had probably one of the wettest November – December periods in history in this country!”

Darren Gill, Sweco’s Environment Planning & Design Lead expands upon some of the initial challenges: “While Shinfield didn’t pose a phenomenally complex challenge at ground investigation stage, the scale of the task and the tight timeframes made it a rewarding phase to deliver on time, especially considering the winter conditions.

We employed 3D modelling to determine the exactly how we balance cut with Fill. That was part of our differentiation, because it meant we could play around with the levels extensively on the site to make sure the studio would be as flat as it needed to be, with no costly movement over time.

We were able to stay pretty ‘sustainable’ during the groundwork elements of the project too. We took nothing. We didn’t take anything off site. We reused the materials there by by treating them – which is pleasing in our desire to push the circular economy agenda wherever we can at Sweco.”

As for the operational aspects of such a huge studio undertaking, Rob reflects on a myriad of considerations that had to be integrated into the detailed design part of the Shinfield vision

“First of all, there are the sound requirements. Very few buildings have such an onerous requirement to keep the sound out (and in), and you have to you have to bring in sound experts to actually make sure that every single detail is planned for.

Every single millimetre of walling needs to be interrogated – not just from the point of view of minimising sound impact to and from the external environment but also from plant and equipment echoes – needs to be factored in.  You just have to make sure that there’s an environment inside which is completely isolated from any noise, and that’s quite the conundrum in this case with the M4A around 100 metres away.”

 

Rob goes on: “The spec requirement for the roof on its own is huge and and the thickness is very deep construction-wise. That’s unusual but we were able to impart quite a lot of knowledge on that from what we have done previously at Pinewood. It’s so critical to understand the operation of these studios and what they do in there, when you’re putting pen to paper or stylus to tablet in the design stage.

As an example of the macro detail at play, studios like Shinfield will have a huge amount of kit hung from the ceiling of the structure, and they have these lighting rails every two metres all the way along the building and its considerable length – on which they have dollies and rigs that need to be capable of carrying a sometimes literally a ton of studio equipment, with special mechanisms to be able to move these dollies from one light and beam to another. That we’ve been able to engineer these things seamlessly into the DNA of the reimagined building is something I’m extremely proud of.”

As one of the fastest growing sectors in the UK economy supported by an increasing demand from online platforms, the film & digital media industry remains buoyant. There is therefore an urgent need to increase studio capacity.​ Integrating adapting user needs along with achieving speed to market, we understand the demands of the Film Studio sector and our experts have delivered projects from single studios to large complex campuses.