Sweco Helps HB Reavis Secure Planning For Landmark Elizabeth House Scheme

/siteassets/news_images/770x380_news_images/elizabeth_house__770x380_newsimage.png

Sweco Helps HB Reavis Secure Planning For Landmark Elizabeth House Scheme

22 October 2019
An innovative building services design delivered by Sweco has contributed to HB Reavis securing planning permission for the 1.2 million sq. ft Elizabeth House development in Waterloo.

The project, which is set to support up to 11,000 jobs, will deliver a blend of commercial and retail space alongside a transformed public realm next to Waterloo station, the UK’s busiest transport hub.

Sweco acted as mechanical, electrical and sustainability consultant for the project, which included the use of advanced parametric modelling techniques to reduce the building’s operational carbon by 31 per cent, building on the requirements of Part L, which cover passive measures alone.

The firm’s approach was founded in delivering best practice in sustainability and wellbeing, targeting BREEAM Outstanding and WELL Platinum ratings for the project, as well as championing an electric-only energy strategy.

The new development will help to accommodate the station’s projected 30 per cent passenger growth over the next five years.

Kartik Amrania, head of building sustainability at Sweco, said: 

“Elizabeth House represents a significant project in the regeneration of the South Bank and will be developed with sustainability and wellbeing building design at its core.

“We have drawn on our expertise of delivering buildings across Scandinavia to provide a heat-pump driven energy strategy for Elizabeth House. It will share energy between users on-site, significantly reduce usage and represents real innovation in response to legislative targets on carbon and tackling climate change.

“Our Swedish, Danish and Dutch engineers, who are pioneers in heat-pump technology, have played an instrumental role in developing the system and we look forward to construction commencing next year.”

On completion, the project will feature a one-acre, publicly accessible garden promenade, directly connected to the Waterloo station concourse. A new street, the Waterloo Curve, will create a dedicated pedestrian route for the area, providing station and amenity access.

HB Reavis acquired the development in 2017 with its in-house construction arm appointed as main contractor, working alongside Stirling Prize-winning architects AHMM and structural engineers Robert Bird Group. Construction work is set to begin in 2020.

Cookie Policy

Our website uses cookies that help us to monitor visitors. We use this information to understand how visitors use our site and to carry out necessary improvements. The cookies we use do not store personal data. If you do not accept cookies, you can disable them in your browser. Without this you can still visit our website, but your session will not be monitored.

I understand